Verhuizen, wat komt erbij kijken? Je overweegt om te verhuizen, omdat je dicht bij werk/school, je ouder(s) of je kinderen wilt wonen. Of omdat je huis te klein of te groot wordt, je op zoek bent naar het gefluit van vogels of de stadgeluiden van de tram en metro en kraampjes in de grote stad. Maar wat komt er kijken bij verhuizen en wat moet je allemaal regelen?
Voor de een is het misschien de eerste verhuizing en voor de ander de zoveelste, maar we hebben alle zaken waaraan je moet denken voor je op een rij gezet.
Waar kun je je nieuwe huis vinden?
Op Zoekjehuisje.nl vind je alle huur- en koopwoningen en zelfs woningruiladvertenties. Genoeg aanbod en keuze dus!
Handig om te weten als je wilt verhuizen, is welke voorzieningen er in de buurt zijn. Denk hierbij aan:
- Supermarkten: we moeten tenslotte elke dag eten
- Scholen/kinderdagverblijven: jij moet immers op tijd op je werk zijn
- Huisarts, tandarts, apotheek en ziekenhuis: altijd handig om die in de buurt te hebben
- Sportcentra: je gaat eerder naar de sportschool als deze in de buurt is, toch?
- De reisafstand tussen je werk (of familie) en je nieuwe huis en hoe de verbinding met de snelweg en het openbaar vervoer zijn geregeld. Check hiervoor ook ov9292.nl.
De verhuizing is in zicht
De verhuizing is in zicht en je wilt, voordat je gesetteld bent, alles lekker geregeld hebben. Zo hoef je niet dagen of weken te wachten op je netflixavond bij voorbeeld.
Verander je van school of kinderdagverblijf, laat de huidige school of kinderdagverblijf dan weten dat je verhuist en wanneer. Voor de kinderopvang kan een opzegtermijn gelden. Handig om hierop te letten.
Regel je tv-, telefoon- en internetaansluiting ruim van tevoren. Tegenwoordig kan je nauwelijks een dag zonder, laat staan langer. Er zijn een aantal providers die jou (spoed)internet en tv kunnen aanbieden: www.vattenval.nl en www.oxxio.nl.
Wil je het verhuizen gemakkelijk laten verlopen en ben je niet in staat om zelf je spullen te verhuizen of je huis bezemschoon op te leveren, zoek dan een verhuisbedrijf dat de verhuizing voor je regelt. Of een schoonmaakbedrijf dat je huis schoonmaakt.
Zijn er spullen die je niet mee wilt nemen? Probeer ze via Marktplaats te verkopen of biedt ze aan bij de lokale kringloopwinkel. En als de spullen zijn afgeschreven, breng je ze naar de stortplaats. Opslagruimte huren kan ook.
Zorg voor voldoende verhuisdozen. Deze kun je online bestellen of aanschaffen bij de bouwmarkt. Vergeet uiteraard niet op de dozen te schrijven wat erin zit of naar welke kamer ze moeten. Waardevolle bezittingen kunt je in een bankkluis bewaren.
Een inboedelverzekering is zo afgesloten op internet via vergelijkingssite Independer. En voor je lopende inboedelverzekering (en andere verzekeringen) is het handig om je adreswijziging zo spoedig mogelijk door te geven. Voor kopers: je bent verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als je eigenaar bent van een huis.
Bespreek je verhuizing en verhuisverlof tijdig met je werkgever.
Zet bij de verhuizing de trommel van de wasmachine vast met de trommelbeveiliging.
Vergeet de aankleding van alle kamers niet, zoals de gordijnen, muurkleuren of -bekleding en de vloeren. En het regelen van een klusjesman als je het klussen wilt uitbesteden.
Lever je oude huis bezemschoon op. Dat geldt ook voor de tuin en afvalcontainers. Dat is wel zo fris voor de nieuwe bewoners.
Denk op tijd aan het afsluiten/overzetten van gas, elektra en water.
Geef je meter- en waterstanden door aan je energieleverancier en waterbedrijf van zowel je oude als je nieuwe huis.
Nadat je verhuist bent
Je bent verhuisd. Zorg dat je binnen 5 werkdagen ingeschreven staat in de gemeente waar je woont. Doe je dit niet binnen de gestelde termijn, dan loop je kans op een boete. Een adresinschrijving met terugwerkende kracht is niet mogelijk. De gemeente geeft de adreswijziging door aan de Belastingdienst, DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), het UWV en je zorgverzekeraar.
Stuur je vrienden en familie een kaartje dat je verhuisd bent en nodig hen uit lekker op de te koffie komen.
Geef je adres ook door aan je werkgever en de nieuwe school van de kids. En aan je oude buren, zodat zij eventuele post naar het nieuwe adres kunnen doorsturen.
Zorg voor voldoende boodschappen in huis: vuilniszakken, toiletpapier, keukenrol, broodjes en soep en schoonmaakmiddelen. Oh ja, de koffie moet natuurlijk ook op voldoende voorraad zijn. Zorg dat je gemakkelijk bij een aantal borden, bestek, bekers en glazen kunt komen. De dagen net na de verhuizing zijn rommelig en het is vaak behelpen. Bovendien valt er nog genoeg schoon te maken (en te klussen).
De koelkast moet zo’n 6 uren rusten, voordat je hem aanzet. Een mooie gelegenheid om deze grondig schoon te maken.
Installeer de wasmachine (en droger) zo snel mogelijk, zodat je was snel wegwerken kunt.
Handig om een kopie van je huissleutel te maken, voor het geval je jezelf een keer buitensluit in de winter met -2 graden Celsius.
Voor als je nog inrichting & meubilair mist: even shoppen voor nieuwe gordijnen, bank of bed.
Maak direct na je verhuizing een kamer bewoonbaar en gereed om te slapen, zodat je kunt ontspannen en bijtanken van alle drukte.